Indien u graag op de hoogte gehouden wilt worden en de nieuwsbrief wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met onderwerp “Nieuwsbrief” aan rolf@weijburg.nl

Beste allen,

Onder de titel “The art of travel” is het journalistiek productiebedrijf Prospektor bezig met het maken van een documentaire film over mijn werk.

                                            
    “The Art of Travel”, 2015, kleurets 11x20 cm     ntk

Enkele jaren geleden kwam de jonge, enthousiaste équipe van Prospektor in contact met mijn kleuretsen en raakte erdoor gegrepen. Als beoefenaars van het zogenaamde” slow journalism” herkenden zij in mijn werk een soort “slow art” waarbij het ambacht, de geografie, de aandacht voor detail en het verhalen vertellen, raakvlakken bleken.
Het  inmiddels veel gelauwerde Prospektor kwam enige tijd terug met een voorstel voor een film waarin twee reizen ondernomen zouden worden: een reis door de etstechniek in mijn atelier en een reis naar één van de vijfentwintig kleinste landen ter wereld, bij voorkeur het Afrikaanse São Tomé & Príncipe. Door beide trajecten te volgen wil de film niet alleen een ode brengen aan de etstechniek maar  ook een uniek beeld geven van mijn werkwijze door te laten zien hoe de reiservaring via de ambachtelijke etstechniek in de uiteindelijk resulterende kleurets tot uitdrukking komt.

RTV Utrecht en het Mediafonds hebben tot dusver een deel van de beoogde productiekosten zeker
gesteld en afgelopen december heeft Prospektor met een zeer succesvolle crowdfunding campagne het resterende bedrag bijeen kunnen brengen.
(Hier ziet u het speciaal voor deze crowdfunding campagne gemaakte trailerfilmpje.
https://www.voordekunst.nl/projecten/3891-the-art-of-travel-etser-rolf-weijburg)

De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang: half februari staat het vertrek naar São Tomé op het programma.
Enorm hartelijk dank dat u dit filmproject met een donatie heeft willen ondersteunen!

Rolf Weijburg

 

 

Dit is update april 2014 van de onregelmatig verzonden nieuwsbrief.
Indien u ook graag op de hoogte gehouden wilt worden en deze nieuwsbrief wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met onderwerp “Nieuwsbrief” aan rolf@weijburg.nl

 

SCHIERMONNIKOOG


“ Reddingsweg, Schiermonnikoog”, 1999, kleurets 10x40cm  € 160,-

De afgelopen jaren heeft een aantal van u geïnformeerd naar de beschikbaarheid van de kleurets “Reddingsweg, Schiermonnikoog”. Ik heb iedereen steevast geantwoord dat de ets helaas was uitverkocht. Maar ik durf nu toe te geven dat ik gelogen heb. De ets was niet uitverkocht, maar één van de drie drukplaten was weg. Zomaar foetsjie, zoek. Verdwenen. Overal gezocht maar nooit meer teruggevonden …
Ik dacht dat ik de ets nooit meer zou kunnen afdrukken, maar vorige week, terwijl ik in de ban van de Grote Voorjaarsschoonmaak enorm druk in mijn atelier in de weer was met opruimen en weggooien, stofzuigen en stof afnemen (met een fel gele antistatische plumeau!), poetsen met doekjes, lapjes met Glassex en dweilen met de mop, kwam er plotseling een ingrijpende verandering in de tijdlijn van deze kleine ets.
Ook in de kleinste hoekjes moest het schoon en op mijn knieën schoof ik de uitschuifbare stofzuigerbuis onder de lage plank onderaan de antieke Duitse waswringer - Gesetzlich geschützt -  die ik heb omgebouwd tot een pers voor het drogen van mijn etsen. De stofzuiger deed zijn werk. Stof en afgebrokkeld stucwerk, spinnenwebben en misschien wel een enkele spin suisden door de stofzuigerslang terwijl ik de buis onder de droogpers heen en weer bewoog. Toen zoog de stofzuigermond zich aan iets vast. Ik trok het voorwerp voorzichtig met de stofzuigerbuis naar me toe en wat zag ik?
Juist, u raadt het: het was het vermiste etsplaatje van de Schiermonnikoog-ets.
Hoe het ding daar ooit terecht is gekomen is me een raadsel maar de ets kan in ieder geval nu weer worden gedrukt!  

 

Dit is update maart 2014 van de onregelmatig verzonden nieuwsbrief.
Indien u ook graag op de hoogte gehouden wilt worden en deze nieuwsbrief wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met onderwerp “Nieuwsbrief” aan rolf@weijburg.nl

BARCELONA

Begin jaren zeventig was ik er voor het laatst. Liftend op de terugweg van Marokko stopten we in Barcelona om bij het Rode Kruis bloed af te geven. Daar verdienden we zo’n vijftig gulden mee en konden we weer even vooruit.
Van de stad kon ik me nog nauwelijks iets herinneren toen ik er een poosje terug voor het eerst in veertig jaar weer door de straten zwierf. Het doolhof van smalle straatjes in de Ciutat Vella lag nog steeds ingesloten in het strakke rechthoekige harnas van de wijken er omheen waar de dromerige gebouwen van Gaudí als buitenaardse wezens uit de lucht lijken te zijn gevallen. Als duizenden fossielen liggen de zeshoekige Gaudí stoeptegels over de Passeig de Gràcia verspreid.
Ik kon me niet herinneren dat er zóveel mensen in deinende massa’s over de overschatte Ramblas schuifelden, maar gelukkig stond aan  het eind van de Ramblas nog steeds Columbus op zijn zuil naar Amerika te wijzen.
Barcelona is een grote, drukke, bruisende en kosmopolitische stad geworden. Zelfs de avifauna is kosmopolitisch. Overal zie je nu de Cotorra Argentina, een ontsnapte kooivogel die zich, net als bij ons de halsbandparkiet, steeds beter in het wild handhaaft en tegenwoordig menig Barcelonees plein van junglegeluid voorziet.
Afgelopen weken maakte ik een ets over deze fijne stad.


“Barcelona”, kleurets 2014, 25x30 cm, € 200,-

SOEST

De Barcelona-ets is de meest recente van het vijftiental etsen dat ik zal tentoonstellen tijdens de expositie “Kijk op de Stad” van 9 maart tot 5 april in Galerie de Ploegh, in de Pimpelmees 3, te Soest.
Deze tentoonstelling brengt via het thema “De Stad” werk van vijf kunstenaars samen:
Arthur Martin met foto’s , Jeroen Hermkens met litho’s en schilderijen, Lucia Fransen en Annemiek van Kollenburg met keramische objecten en ikzelf met kleuretsen.
Opening 9 maart om 16 uur. Welkom!

ENSCHEDE

In Museum Twentse Welle aan het Rozendaal 11 in Enschede is sinds 1 februari een expositie ingericht over de ontdekkingsreizen die in de O’Hanlons Helden serie aan bod zijn gekomen. Het is een expositie naar voorbeeld van de 19e eeuwse Wunderkammer met een veelvoud aan aan de ontdekkingsreizen gerelateerde objecten: fossielen, opgezette dieren, planten, instrumenten, gravures, boeken en persoonlijke bezittingen zoals amuletten, kleding, souvenirs en trofeeën. Ook de geïllustreerde landkaarten die ik voor de serie tekende zullen er worden geëxposeerd. De expositie duurt tot en met 31 augustus 2014.

KARLSRUHE

Zin om weer eens de landsgrenzen te overschrijden? Even kijken hoe het ook alweer bij de Oosterburen was? Lekker een stukje rijden over de Linksrheinische of van mijn part de Rechtsrheinische Autobahn? Waarom dan niet eens naar Karlsruhe. Daar wordt van 13 t/m 16 maart in de Messe Karlsruhe de jaarlijkse grote internationale kunstbeurs “Art Karlsruhe” georganiseerd. Ook hier kunt u mijn werk zien: Galerie de KunstSalon zal er in stand nr. H1/W08 een aantal van mijn etsen presenteren.


Dit is update januari 2014 van de onregelmatig verzonden nieuwsbrief.
Indien u ook graag op de hoogte gehouden wilt worden en deze nieuwsbrief wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met onderwerp “Nieuwsbrief” aan rolf@weijburg.nl

UTRECHT

Morgen, zondag 5 januari, opent om 16 uur bij Galerie Kunstliefde, Nobelstraat 12a in Utrecht, de expositie “In-druk, de veelzijdigheid van grafiek”.
De expositie toont een grote diversiteit aan grafische kunstuitingen van kunstenaars van Utrechtse bodem als Charles Donker, Hans Laban, Nicole Montagne en Dodog Soeseno. Ook mijn werk is er met vijf kleuretsen vertegenwoordigd. De expositie duurt tot 2 februari.

SOEST EN DE MALEDIVEN

Volgend weekend, op zondag12 januari 2014, gaat de zeer succesvolle en druk bezochte jaarlijkse Grafiekmanifestatie weer van start in Galerie de Ploegh aan de Pimpelmees 3, in Soest.
Jeroen van Merwijk opent de tentoonstelling om 14 uur. Later op de dag vanaf 16 uur is er een Nieuwjaarsborrel. De expositie duurt tot 2 maart.
Voor deze manifestatie maakten ruim vijftig leden van de Ploegh een speciaal werk in oplage. Veel grafiek, maar ook keramiek, sieraden en foto’s. Al deze werken worden gedurende de manifestatie verkocht voor de speciale van € 96,69 per stuk.
Mijn bijdrage deze keer is de nieuwe kleurets “Meeting the Green Triggerfish”.


“Meeting the Green Triggerfish” kleurets, 2013, 20x21 cm.

In een kantoor bij de ferryhaven aan de noordkant van de eilandhoofdstad van de Malediven, Male’, konden we voor een belachelijke prijs een dagverblijf inclusief lunch, snorkel spullen en overtocht regelen en de volgende ochtend vroeg haalde een speedboot ons op en bracht ons in drie kwartier over een  spiegelgladde turkooizen zee naar Bandos Island Resort.
Bandos Island is een klein rond eiland volgebouwd met tientallen toeristenbungalows onder de palmbomen of op palen in het water van de Indische Oceaan. Het is omringd door hagelwitte stranden en we settelden ons in een kleine inham in de schaduw van wat wuivende palmen. De hele dag snorkelden we in het warme, kraakheldere water. Enorme scholen glinsterende visjes waaierden als ware het één vloeiend bewegend lichaam caleidoscopisch van ons vandaan toen we er tussendoor zwommen, en sloten zich weer aaneen achter ons. Veelkleurige koralen en nog veel kleurigere vissen overal waar je keek. Kleuren en vormen die je niet voor mogelijk hield.
Het rif dat het eiland grotendeels omsloot lag op zo’n vijftig meter van het strand. We zwommen er naartoe en via een gat in het rif belandden we pardoes boven een onmetelijke diep blauwe diepte waar we hoogtevrees van kregen. Beneden ons zagen we de dreigende silhouetten van rondcirkelende haaien. Toch maar terug naar de veilige sprookjeswereld van de lagune.
Hoewel, veilig? Bij een enorm stuk koraal dat er uit zag als een reuzenbrein met paddenstoelachtige abcessen hingen wat kleurige vissen rond. Plotseling schoot één van hen met een snelle beweging naar me toe. Hij hapte naar mijn benen, zwom terug en chargeerde opnieuw. Ik schopte naar hem, maar hij maakte een omtrekkende beweging en viel nog eens aan. En nog eens.
Ik zwom naar ondiep water, ging staan en trok mijn duikbril af. Maar daar was de vis alweer. Met een snelle beweging zwom hij dreigend op me af, schoot tussen mijn benen door en verdween.
Blijkbaar vond hij dat ik daar maar moest blijven.

GUINEE

Stichting Het Alfabet is een in 2004 opgerichte stichting die zich inzet voor de ontwikkeling van de weinig kansrijke jeugd in de stad Kindia in Guinée, West-Afrika. Gestart met een paar kleuterklassen, en van daaruit doorgegroeid, is de stichting inmiddels zo ver dat er een middelbare school is gebouwd die binnenkort in Kindia wordt geopend.
Van Business Art Services (BAS) in Raamsdonksveer kreeg de stichting twee etsen van mijn hand die ik enkele jaren terug in opdracht van BAS vervaardigde: “De Ontdekking van Guinée I en II”.  Te zijner tijd zullen deze etsen naar Guinée worden gebracht waar ze de nieuwe school zullen opsieren.

         

In de twee etsen zit het verhaal verwerkt over hoe ik Guinée “ontdekte”. Ik schreef het in de jaren tachtig voor het Eindhovens Dagblad.

MUISEON

Gerard van Hoogenhuyzen verzamelt muizen. Hij is bezig een collectie van 300 kleine muiswerken  (Amuses) bijeen te brengen en vraagt daarvoor Nederlandse kunstenaars, kunstfotografen, cartoonisten, illustratoren, karikaturisten en politiek tekenaars om een werkje van 7 bij 7 centimeter te maken waarop een muis figureert. Ook mij vroeg hij dat en ik heb onlangs een tekeningetje ingezonden. Een Springmuis in de Algerijnse Sahara.

Het Nationale Muiseon waarin alle muizen worden opgevangen is vooralsnog een virtueel museum, maar ooit moeten de muizen een echt fysiek onderkomen krijgen. Voorlopig staat een tentoonstelling in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen ergens in 2014 in de planning.

 

Dit is update oktober 2013 van de onregelmatig verzonden nieuwsbrief.
Indien u ook graag op de hoogte gehouden wilt worden en deze nieuwsbrief wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met onderwerp “Nieuwsbrief” aan rolf@weijburg.nl


Afgelopen week was ik een paar dagen in Berlijn.
De laatste keer dat ik daar was, was in 1976. Ik reisde toen met de trein door Oost Duitsland via het beruchte Friedrichstrasse Bahnhof in Oost Berlijn en was op weg naar Hanka in Poznan, Polen. De liefde was brandstof voor het reizen. Op de terugreis verbleef ik een paar dagen in West Berlijn en ging bij Checkpoint Charlie met een dagvisum de grimmige grens over en de Muur door naar Oost Berlijn.

Nu is de Muur verdwenen en lopen de twee stadshelften op de meeste plaatsen onzichtbaar in elkaar over. Bij het voormalige Checkpoint Charlie staat nu, midden op de Friedrichstrasse, een klein gebouwtje, een replica van het origineel. US Army Checkpoint staat er boven, een stapeltje zandzakken ligt er voor. Mannen in toenmalige Amerikaanse militaire uniformen zetten er voor een klein bedrag stempels in je paspoort of gaan, Amerikaanse vlag in de hand, met je op de foto. Terwijl het verkeer gewoon doorraast is Checkpoint Charlie een toeristische attractie van jewelste geworden.
Vreemd eigenlijk, een stad waar één van de belangrijkste toeristische attracties iets is wat er niet meer is.                                        

ASSEN

Het CBK Assen heeft onlangs haar kunstuitleen uitgebreid met onder andere een aantal etsen van mijn hand. De nieuwe aanwinsten zullen worden geëxposeerd in de CBK Galerie Vanderveen, aan het Koopmansplein 16 in Assen. De expositie duurt van 25 oktober tot 24 november.

VIANEN

4 oktober eindigde mijn expositie in de galerie van de Kunstuitleen Vianen. Inmiddels is er een nieuwe expositie ingericht maar ook daar kunt u enkele van mijn etsen tegenkomen. Het is de expositie OP FORMAAT waarin een veertigtal kunstenaars werk op het maximale formaat 40x40 cm toont. Drie etsjes van mij hangen erbij. De expositie startte bij Galerie Inkt in Delft eind 2012 en is nu, na Alkmaar, Terneuzen en Zutphen, in Vianen neergestreken.

DE MEERN

De hele maand oktober zijn een aantal van mijn etsen te zien in een nieuwe zogenaamde pop-up galerie aan het Mereveldplein 9 in De Meern. Galerie Mereveldplein is een initiatief van enkele omwonenden, gevestigd in een ter beschikking gesteld winkelpand en ingericht met steun van de Gemeente Utrecht.

O’HANLON

Vandaag werd de Boudewijn Büch-prijs uitgereikt aan Redmond O’Hanlon.
Deze  jaarlijkse prijs is bestemd voor iemand die er volgens de jury het best in geslaagd is om een breed publiek voor het antiquarische boek te interesseren. O’Hanlon deed dit onder andere in de TV documentaire series “The Beagle” en “O’Hanlons Helden”.
De achtdelige serie “O’Hanlons Helden”, waarvoor ik naast de landkaarten ook de leader en enkele illustraties maakte, won vorig jaar de Zilveren Nipkowschijf. Gesterkt door dit succes besloot de VPRO een nieuwe achtdelige serie te produceren. In deze serie reist O’Hanlon zijn ontdekkingsreizende helden na in onder andere Nieuw Guinea, Kamtsjatka, Zuid Soedan, India en Brazilië.
Ook in deze nieuwe serie zijn de leader, enkele illustraties en de landkaarten van mijn hand. 
De eerste aflevering wordt 20 oktober uitgezonden.

KOERDISTAN
Een kleine update van mijn boek “Inviting the World at Home” .
Ten tijde van het ter perse gaan van het boek waren in Irakees Koerdistan postzegels in gebruik waarmee uitsluitend binnenlandse post kon worden gefrankeerd. Post naar het buitenland verliep veelal via Turkije en moest van Turkse zegels worden voorzien.
Zoals de pagina in het boek laat zien was het postkaartje dat ik destijds uit Irakees Koerdistan ontving nogal toegetakeld. De Turkse postbeambte was blijkbaar niet erg op Koerdische (postale) onafhankelijkheid gesteld: de toegevoegde Koerdische zegels waren van de postkaart afgescheurd en zelfs de naam van de afzender was doorgekrast. Maar de kaart was wel verzonden…
De lokale postadministratie is inmiddels sterk verbeterd en gefrankeerd met de nieuwe Irakees-Koerdische postzegels kan post nu zonder Turkse postale inmenging naar het buitenland worden verstuurd. Martin Bohnstedt stuurde me, vanuit Erbril, het bewijs.                 

 

Dit is update september 2013 van de onregelmatig verzonden nieuwsbrief.
Indien u ook graag op de hoogte gehouden wilt worden en deze nieuwsbrief wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met onderwerp “Nieuwsbrief” aan rolf@weijburg.nl


Terwijl we gisteren samen stonden te wachten bij de lift van een strandhotel in Noord Holland, keek de man me opgetogen aan en zei:
“Wat een fantastische zomer toch, hè, meneer? Zo’n mooie zomer heb ik nog nooit meegemaakt!”
De man was ongeveer van dezelfde leeftijd als ik, toch deelde ik zijn mening niet. Een prachtige zomer, dat zeker, maar in mijn herinnering waren de zomers vroeger, toen ik een klein jongetje was, altíjd prachtig. Eindeloze zonovergoten dagen vullen in mijn herinnering de zomers van mijn jeugd en altijd warm was het.
Dat moet ik toch n’s nazoeken…
Hoe het ook zij, deze prachtige zomer was ik even op vakantie in Frankrijk maar heb ik deels ook besteed aan het maken van de omslag voor de nieuwe Djoser Junior catalogus 2014.
Het is een stadstafereel geworden deze keer. Een beeld van de multiculturele stad Ailleurs, tropisch genesteld tussen beboste heuvels. Tegen een achtergrond van besneeuwde bergtoppen is dit de plaats waar de hele wereld samenkomt.
De nieuwe catalogus komt in november uit.


VIANEN

Van 3 september tot en met 2 oktober exposeer ik een twintigtal kleuretsen in de galerie van  bibliotheek en kunstuitleen Vianen, Spekdam 2, Vianen. Het is een solo-expositie met uitsluitend werken uit mijn “Smallest Countries” serie. De expositie zal worden begeleid door een doorlopende diapresentatie met een selectie van foto’s die ik door de jaren heen in negentien van de 25 Kleinste Landen maakte.
De expositie is iedere dag (behalve donderdag en zondag) te bezichtigen van 11 tot 17 uur. Vrijdag tot 20 uur, zaterdag tot 16 uur. De kunstuitleen balie is echter alleen op vrijdag en zaterdag bemand.

AMERSFOORT

Ook gedurende de hele maand september exposeer ik mijn etsen én een aantal tekeningen in ’t Gasthuys aan de Muurhuizen 33A in Amersfoort.
’t Gasthuys is een locatie voor zakelijke bijeenkomsten, vergaderingen en trainingen etc. en is niet voor het publiek geopend. Alleen op 15 september tijdens de Amersfoortse KunstKijkRoute is deze historische locatie van 12 tot 17 uur voor het publiek toegankelijk en kunt ook u de expositie bezichtigen. Ikzelf zal dan ook aanwezig zijn.

HANS EILAND EN DE NOORDPOOL

Als u dan die 15e september weer thuis bent kunt ’s avonds op Nederland 2 naar het VPRO documentaire tv programma Labyrint kijken. In deze aflevering wordt onder andere aandacht besteed aan het door de klimaatverandering steeds verder wegsmeltende Noordpoolijs waardoor een open noordelijke scheepvaartroute langzamerhand realiteit wordt. Omringende landen beginnen zich te roeren en proberen zoveel mogelijk territoir te claimen. Het programma behandelt ondermeer het getouwtrek tussen Canada en Denemarken om het piepkleine eilandje Hans, precies tussen het Deense Groenland en Canada in.
Voor het programma maakte ik een aantal landkaarten van het Noordpool gebied, van Spitsbergen en van de omgeving van Hans Eiland.

ZUTPHEN

De expositie “Op Formaat 40x40” waarin werk wordt getoond van veertig kunstenaars op een maximaal formaat van 40x40 cm startte in December vorig jaar bij Galerie Inkt in Delft en is sindsdien gaan reizen. Na Delft, Alkmaar en Terneuzen is de expositie nu in Zutphen neergestreken.
Galerie Bozana Milic, toont de werken, waaronder drie etsen van mijzelf, van 1 t/m 29 september.
De galerie heeft overigens ook ander werk van mij in stock.

 

Dit is update juli 2013 van de onregelmatig verzonden nieuwsbrief.
Indien u ook graag op de hoogte gehouden wilt worden en deze nieuwsbrief wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met onderwerp “Nieuwsbrief” aan rolf@weijburg.nl


RIGA


Een paar weken geleden was ik in Riga, Letland. De stad was één van de rijke 15e eeuwse Baltische Hanze steden. Het werd de hoofdstad van Letland, dat in 1940 werd opgeslokt door de Sovjet Unie. Na het uiteenvallen van de Sovjet Unie in 1991 kreeg Letland haar onafhankelijkheid terug en trad in 2004 toe tot de EU. Sinds afgelopen maandag is de Letse Lats verleden tijd en moet je in Letland met de Europese Euro betalen.
In de jaren na de onafhankelijkheid is Riga grondig schoongemaakt en opgepoetst. Zo werd alles wat aan de Russen herinnerde verwijderd: nergens heb ik nog een cyrillische letter kunnen ontdekken, geen standbeeld, nog niet eens een verroeste Wolga in een achterafstraatje. Wel is er een museum van de Russische Bezetting en, saillant detail, wonen er nog steeds een kleine 300.000 etnische Russen in de hoofdstad, waarvan een groot deel, omdat ze geen Lets spreken, niet de Letse nationaliteit heeft kunnen krijgen en eigenlijk stateloos is.
Men zegt dat er nergens zoveel Jugendstil en Art Nouveau huizen staan als in Riga en veel van die grote panden zijn nu gerestaureerd. De huizen zijn versierd met ingewikkelde planten motieven, Egyptische farao's, blootborstige vrouwen, leeuwen, pauwen en draken en ergens zag ik op een puntdak van de toren van een huis een gietijzeren kat.
Elementen van verschillende panden combineerde ik in een nieuwe ets, met het Huis van de Kat en een gezicht op deze prachtige stad, gezien vanaf de Vansu brug over de Daugava.
Een nieuwe prent in de “Home”-serie.


“Home: Riga, Latvia”, 2013, kleurets 25x25 cm, prijs: € 175,-

PRAAG

Nu we het toch over ex-Oostblok landen, Jugendstil en de Home-serie hebben: Praag is ook al zo’n stad waarvan men zegt dat er nergens anders zo veel Jugendstil en Art Nouveau gebouwen staan.
In 2002 verwerkte ik Jugendstil elementen uit de Tjechische hoofdstad in combinatie met een mistig beeld van de beroemde Karelsbrug over de Moldau in de ets “Home: Praha, CZ”. Deze ets is sinds een aantal jaar uitverkocht. Het is één van vijf van mijn etsen die het Rijksmuseum in Amsterdam onlangs selecteerde uit de ING Collectie om te worden toegevoegd aan de collectie Prenten & Tekeningen uit de 20e eeuw. 
Ik heb nu alweer enige tijd één exemplaar van deze kleurets terug in mijn atelier. Een mooie druk, oplage nr. 36/65. Hij is te koop voor € 425,-


“Home: Praha, CZ”, 2000, kleurets, 56,5x49cm    prijs: € 425,-

L’AFRIQUE PÉRIPHÉRIQUE

Mijn project “L’Afrique Périphérique” waarin ik in ruim vijftien jaar alle eilanden rondom Afrika bezocht en er meer dan 90 kleuretsen over maakte, werd niet alleen bekroond met de Nederlands Grafiekprijs, maar ook met de uitgave van een boek. Dit boek, waarin alle kleuretsen uit de serie staan afgebeeld, alsmede vele schetsen, foto's en landkaartjes, bevat ook alle reisverhalen van de reizen die nodig waren om deze etsen te kunnen maken.
Het boek werd in 2000 door Galerie Petit in Amsterdam uitgegeven en gepresenteerd bij de opening van mijn grote overzichtstentoonstelling in het Singer Museum in Laren.
Sinds een paar jaar is het boek uitverkocht.
Maar onlangs werden er op zolder bij Galerie Petit zomaar een paar dozen ontdekt met enkele tientallen exemplaren van dit boek. Ze waren er lang geleden vanwege plaatsgebrek "eventjes" neergezet, om in de loop der jaren te worden "ondergesneeuwd" en aan het zicht onttrokken door allerlei andere spullen.

Het boek "L'Afrique Périphérique - Een Atlas van de Eilanden rond Afrika" is nu dus weer, zij het beperkt, verkrijgbaar!

 

Dit is update mei 2013 van de onregelmatig verzonden nieuwsbrief.
Indien u ook graag op de hoogte gehouden wilt worden en deze nieuwsbrief wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met onderwerp “Nieuwsbrief” aan rolf@weijburg.nl

LIECHTENSTEIN

Voor mijn serie Atlas of the World’s Smallest Countries maakte ik afgelopen maand de eerste ets over het Vorstendom Liechtenstein.
Liechtenstein is het op vijf na kleinste onafhankelijke land ter wereld. 211 Liechtensteintjes heb je nodig om Nederland te bedekken. Liechtenstein is een vorstendom en bestaat uit een flinke berg met een stukje vlak land op de rechteroever van de nog jonge Rijn. Ingeklemd tussen Zwitserland en Oostenrijk is het er vooral schoon, goed geregeld en voortvarend. Maar wel een beetje saai.
Het ontstaan van deze staat vindt zijn oorsprong in de aankoop van de Heerlijkheid Schellenberg in 1699 door Johann Adam I von Liechtenstein uit Oostenrijk. Later werd daar het Graafschap Vaduz aan toegevoegd. Op 23 januari 1719 werden op gezag van keizer Karel VI deze twee gebieden een soeverein vorstendom binnen het Heilige Roomse Rijk en kreeg het de naam van de eigenaren: Liechtenstein. De Liechtensteiner Prinsen, die het soevereine territoir slechts ambieerden om meer politieke macht binnen het Heilige Roomse Rijk te verkrijgen, bleven echter gewoon in het familie kasteel “Liechtenstein” nabij Wenen in Oostenrijk wonen. Het duurde nog tot 1938 (!) voordat Prins Franz Joseph II de eerste Prins werd die niet in Oostenrijk maar in Liechtenstein ging wonen. Met die verhuizing veranderde de officiële naam van, althans deze tak van, de familie van von Liechtenstein naar von und zu Liechtenstein.
Omdat Liechtenstein tegenwoordig in een monetair- en douaneverdrag met Zwitserland leeft, wordt er betaald met Zwitserse Franken en worden de grenzen er bewaakt door Zwitserland. Schweizerisches Zollamt im Fürstentum Liechtenstein staat er dan ook breeduit op de overkapping van de grote grenspost Schaanwald als je vanaf Feldkirch in Oostenrijk het Vorstendom binnenrijdt. Streng kijkende Zwitserse grensbewakers laten de auto’s één voor één het Vorstendom binnensijpelen.
Vanuit Zwitserland zijn de grensovergangen onbewaakt en slechts gemarkeerd met een simpel bordje en de nationale en vaak ook de prinselijke vlag.
Bij Balzers in het zuiden staat in het zicht van Kasteel Gutenberg nog een originele grenssteen uit de 18e eeuw.

 

“Fürstentum Liechtenstein I” 2013, 53x50 cm

Deze nieuwe ets combineert het Schellenberger Kaufvertrag met de zuidelijke grensovergang bij Balzers, de kaart van het Vorstendom en enkele van pure blijdschap dansende Liechtensteinse dames die hoogstwaarschijnlijk de onafhankelijkheid van het Vorstendom vieren…

ZOETERMEER

Ook toevallig. Had ik eind vorig jaar een opdracht voor een kleurets voor het Erasmus MC in Rotterdam, kreeg ik kort daarna een opdracht voor een kleurets voor het Erasmus College in Zoetermeer.
Het centrale punt in het Erasmus College is de grote trap in het atrium. De trap is zo gemaakt dat je er langs de zijkanten op normale treden over kan lopen terwijl de treden in het midden twee keer zo hoog en breed zijn, zodat je daar goed kunt zitten. Iedere pauze zit de trap dan ook vol.
Deze ets zal deel gaan uitmaken van een selectie aan cadeaus waaruit docenten en medewerkers die langer dan 25 jaar bij het College werkzaam zijn, mogen kiezen. Hij is net af.


“Erasmus College, Zoetermeer” 2013, 25x40 cm

 

Dit is update april 2013 van de onregelmatig verzonden nieuwsbrief.
Indien u ook graag op de hoogte gehouden wilt worden en deze nieuwsbrief wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met onderwerp “Nieuwsbrief” aan rolf@weijburg.nl

DELFT

Tot 24 april kunt u nog terecht bij Galerie Inkt  in het centrum van Delft (Choorstraat 29) om mijn solo expositie te bekijken. U vindt hier niet alleen een royale greep uit mijn kleuretsen, maar ook enkele nieuwe potloodtekeningen: wellicht een opmaat naar een nieuwe serie “Today’s News”.“Today’s News: Diário Insular, Açores”, potloodtekening/collage  2013, ca. 50x80 cm

SOEST

In Galerie de Ploegh aan de Pimpelmees 3 in Soest start op zondag 21 april (opening om 16:00) de expositie “Op Reis”.
Voor deze expositie heeft een twintigtal leden van de Landelijke Kunstenaars Vereniging de Ploegh ieder een kunstenaar van buiten de vereniging uitgenodigd om individueel of gezamenlijk een werk te maken op het thema “Op Reis”. Door deze opzet is de expositie een verzameling duo-exposities geworden waarbij duo’s in overeenkomst en duo’s in samenwerking , maar ook duo’s in contrast samengaan.
Met mijn genodigde, vriend en begenadigd schilder Rens van Bergen,  vorm ik zo’n duo in contrast: Hoewel we lang geleden samen zijn vertrokken, zijn we allebei heel ergens anders aangekomen.
De expositie loopt t/m 26 mei 2013. 

KAADEDHDHOO

De Republiek der Malediven is het op acht na kleinste onafhankelijke land ter wereld.
Het land strekt zich noord zuid uit over bijna 1000 kilometer Indische Oceaan en telt zo’n 1200 kleine lage atol eilanden waarvan er 200 bewoond zijn. Veeg alle eilandjes bij elkaar en je hebt een oppervlakte zo groot als één honderddertiende van Nederland.
Op negen eilandjes ligt een vliegveld en één ervan is Kaadedhdhoo in Gaafu Dhaalu, het zuidelijke deel van het uitgestrekte Huvadhoo Atoll.
De landingsbaan op Kaadedhdhoo past nét op het eiland, een dorp is er niet. Het overbevolkte dorp Thinadhoo, waar ruim 6000 mensen leven, ligt een paar eilandjes noordelijker, een ander dorp ligt een eilandje zuidelijker. In de Malediven is alles een eiland. Een dorp, een vliegveld, een fabriek, een hotel, een vuilnisbelt.
Het vliegtuig dat vanaf het vliegveld-eiland Hulhule nabij het hoofdstad-eiland Male’ laag over het wonderlijke Maledivische atollen landschap naar het zuidelijke Addu Atoll vloog, maakte een tussenlanding op Kaadedhdhoo. Tussen de bomen door liepen kaarsrechte schelpenzandpaadjes waardoorheen je de witschuimende golven op het rif zag slaan. We stapten even uit om de benen te strekken. Enkele Maldiviërs waren bijna thuis. Een aantal ambtenaren moest van hieruit de zakenreis per boot voort te zetten. Een Chinese familie werd opgewacht door de crew van een speedboot die ze dwars over de eindeloze  lagune naar een resort hotel, een eilandje ergens achter de horizon, zou brengen.
Het was stil op het kleine Kaadedhdhoo, en al het andere leek onmetelijk groot.

“A stopover on Kaadedhdhoo” is de tweede ets over de Malediven voor mijn serie “Atlas of the World’s Smallest Countries”.
De ets is net klaar. Het is mijn inzending voor de “Op Reis” expositie bij de Ploegh  in Soest.


“A stopover on Kaadedhdhoo”, kleurets/reliëfdruk 2013, 64x75 cm

TERNEUZEN

Eigenlijk was Zeeuws Vlaanderen altijd een Nederlandse exclave: over land kon je er alleen maar komen via België. Sinds de opening in 2003 van de Westerschelde tunnel die Zeeuws Vlaanderen als een navelstreng met het moederland verbindt, is het echter geen exclave meer maar een schier-exclave, een pene-exclave.
Dat maakt het extra aantrekkelijk om eens een bezoekje te brengen aan de grootste stad van Zeeuws Vlaanderen, Terneuzen, waar sinds 19 maart de expositie “Op Formaat 40x40” is neergestreken. Deze expositie met kunstwerken op formaat 40x40 cm, waaronder ook drie etsen van mij, begon in Delft, was daarna in Alkmaar en is tot 29 april nog te zien in de Kunstuitleen Terneuzen.

     

 

Dit is update februari 2013 van de onregelmatig verzonden nieuwsbrief.
Indien u ook graag op de hoogte gehouden wilt worden en deze nieuwsbrief wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met onderwerp “Nieuwsbrief” aan rolf@weijburg.nl

AMSTERDAM

De ING is nog steeds aan het ontzamelen, zoals dat heet. Enerzijds vanwege een gewijzigde politiek ten opzichte van kunst binnen het bedrijf, anderzijds vanwege het feit dat veel kantoren wereldwijd moeten sluiten, moet veel werk uit de collectie worden afgestoten. Mijn werk vormt een belangrijk onderdeel van de collectie en zal dat gelukkig blijven. Van bijna iedere ets in de verzameling bezit de ING meerdere exemplaren en een aantal daarvan wordt de laatste jaren geschonken aan bijvoorbeeld zorg- en onderwijsinstellingen. Ook het Drents Museum in Assen kreeg op die manier vorig jaar een aantal etsen van mij in haar bezit. De schenking aan al deze publieke instellingen vergroot de zichtbaarheid van mijn werk en ik ben daar daarom eerder blij dan rouwig om.
Vorige maand heeft het Rijksmuseum in Amsterdam een aantal werken uit het ING aanbod mogen uitkiezen. Onder de uitgekozen werken zaten vijf van mijn etsen.
Weijburg, nu ook in het Rijksmuseum!

UTRECHT

Op 3 februari was de opening van de thema-expositie “Utrecht” bij galerie de KunstSalon aan de Oudegracht 315  in Utrecht. Voor deze expositie maakten een aantal kunstenaars “van de galerie” werken geïnspireerd op de stad Utrecht.
Ik maakte het etsje (12x14cm) ”Local Beauties 16, Utrecht, NL”, de jongste telg in een familie vol Local Beauties.
Helaas kon ik niet bij de opening aanwezig zijn. Ik was die dag onderweg van het Vorstendom Liechtenstein naar de Republiek San Marino voor mijn project “Atlas of the World’s Smallest Countries”.
Was u er ook niet, dan kunt u nog altijd terecht t/m 24 februari 2013.

BRUSSEL

Zou het ooit nog goed komen met die Fyra? Met de auto is Brussel gelukkig nog prima te bereiken en dus zou u tussen 21 en 24 februari een bezoekje kunnen brengen aan de Affordable Art Fair Brussels, waar Galerie de KunstSalon o.a. een aantal van mijn etsen presenteert.

DE WERELD IN NEDERLAND

Naar Brussel en waarom niet verder? De hele wereld zou U kunnen afreizen. Maar wist u dat Flip van Doorn dat kan zonder Nederland te verlaten?
Hoe u dat ook kunt legt hij uit in zijn tweedelige  “Fietsen rond de wereld in Nederland”. De boeken beschrijven fietsroutes langs plekken in Nederland met buitenlandse namen. Napels, Amerika, Egypte en Turkije, maar ook Bombay, de Sahara en Spitsbergen. U kunt er zomaar heen fietsen.
In 2011 kwam het eerste deel uit, “Noord”.Nu ligt deel 2, “Zuid”, in de boekwinkels. Niet alleen zitten de boeken boordevol informatie, achterin is ook nog eens een speciaal paspoort toegevoegd waarin op diverse punten langs de fietsroutes stempels gezet kunnen worden. Heeft u ze allemaal verzameld dan kunt u een oorkonde aanvragen. Dan bent u Wereldreiziger in Eigen Land.
De oorkonde en de stempels, die ook in de boeken staan afgebeeld, heb ik ontworpen.

ALKMAAR

De expositie “Op Formaat” die in december vorig jaar startte bij initiatiefnemer Galerie Inkt in Delft, is gaan reizen. Vanaf 17 februari is deze expositie, waar veertig kunstenaars werk van maximaal 40x40 cm tonen, te zien in de Kunstuitleen Alkmaar. Drie etsen van mij zijn van de partij. De expositie duurt tot en met 10 maart.

SPIJKENISSE

Hoewel de Cultuurindex, de index voor de omvang en diversiteit van het
culturele aanbod in een gemeente, Spijkenisse onderaan de ranglijst van de 50 grootste
gemeenten van Nederland plaatst, gaf ik er vorige maand toch maar mooi een lezing. Voor de leden van de Rotary Club Spijkenisse legde ik de etstechniek uit en vertelde aan de hand van mijn etsen en foto’s de niet-alledaagse reisverhalen van de reizen die nodig waren om die etsen te kunnen maken. Gezien het veronderstelde culturele aanbod in de gemeente misschien niet zo moeilijk, maar het was inderdaad een geslaagde avond.
Wilt u mij ook “boeken” voor een lezing, stuur dan een mail naar rolf@weijburg.nl. Ik kom graag vertellen.

 

Dit is update januari 2013 van de onregelmatig verzonden nieuwsbrief.
Indien u ook graag op de hoogte gehouden wilt worden en deze nieuwsbrief wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met onderwerp “Nieuwsbrief” aan rolf@weijburg.nl

ROTTERDAM

Vorig jaar, in de laatste editie van PRP News, liet ik u achter in Rotterdam.
De kleurets die ik in opdracht van de afdeling medische microbiologie van het Rotterdamse Erasmus MC maakte, is inmiddels gedeeltelijk in oplage gedrukt, ingelijst en afgeleverd.
Gelukkig was ik niet de enige die tevreden was.
Dit is’m:


“Rotterdam”, 2012 40x60 cm

UTRECHT

Voor de thema expositie “Utrecht”, die in februari van start gaat bij Galerie de KunstSalon aan de Oudegracht in Utrecht, maakte ik onlangs deze kleine kleurets. Het is een herfstig tafereeltje in het centrum van Utrecht en de nieuwste telg uit de serie “Local Beauties”.


“Local Beauties 16: Utrecht, NL”, 2013   12x14 cm

AMSTERDAM

Vanaf komende donderdag 17 januari t/m 20 januari presenteert de KunstSalon ook enkele van mijn etsen op de kunstbeurs “Realisme” in de Passenger Terminal in Amsterdam. (Stand 12)

TEXEL

Tussen Kerst en Oud en Nieuw verbleef ik met mijn Drie Dames een paar dagen op Texel. We logeerden in een zeventiende eeuws huisje aan de rand van de Hoge Berg (15 meter!) nabij een viersprong met twee mooie oude boerderijen. We hadden uitzicht over een landschap van door tuinwallen van elkaar gescheiden weilanden. Schapen graasden tot aan de Waddendijk.
Net achter de Hoge Berg ligt de Begraafplaats van de Georgiërs.
Het wonderlijke verhaal van (de gevolgen van) de opstand van deze Georgische krijgsgevangenen in dienst van het Duitse leger op Texel (“Europa’s laatste slagveld”) wordt aan de hand van interviews met Texelse ooggetuigen indringend verbeeldt in de documentaire film “De Russenoorlog” (2009) van journalist Arnold van Bruggen. Arnold vroeg mij destijds om voor deze documentaire een kaart te maken van Texel. U kunt de documentaire (en de kaart) nog bekijken op internet.
Vond u hem goed, dan kunt u er zelfs op stemmen in het kader van de Geschiedenis Online Prijs.
In de tussenstand staat de film inmiddels bij de top twintig.

O’HANLON

De VPRO documentaire televisieserie “O’Hanlons Helden” waarvoor ik de leader tekening, de landkaarten en enkele illustraties maakte, was een dusdanig succes dat de serie de Zilveren Nipkow Schijf 2012 voor beste tv programma won.
Voortbordurend op dit succes heeft de VPRO inmiddels besloten een tweede reeks afleveringen rondom de 19e eeuwse ontdekkingshelden van de Britse schrijver en reiziger Redmond O’Hanlon te maken. Deze nieuwe serie zal dit najaar en volgend voorjaar worden uitgezonden. Egypte, Soedan & Zuid Soedan, Papoea Nieuw-Guinea en Kamchatka zijn enkele van de landen en gebieden waar we O’Hanlon zullen volgen.
Ook voor deze reeks afleveringen zal ik de tekeningen en kaarten maken.

 

Dit is update december 2012 van de onregelmatig verzonden nieuwsbrief.
Indien u ook graag op de hoogte gehouden wilt worden en deze nieuwsbrief wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met onderwerp “Nieuwsbrief” aan rolf@weijburg.nl

 

ETSEN INVITING THE WORLD AT HOME NU IN LOSSE VERKOOP

Van mijn boek “Inviting the World at Home” (een postaal reisboek, 444 pagina’s dik en duizenden foto’s rijk) maakte ik een speciale luxe editie. Deze in een fraaie “gepersonaliseerde”cassette gestoken editie bevat naast het boek en een extra klein boekje, één van de drie kleuretsen die ik speciaal voor deze editie vervaardigde. Nu, drie jaar na het verschijnen van het boek (dat inmiddels nadat ongeveer 70% van de oplage verkocht is, in de ramsj is beland), houd ik nog drie van deze luxe edities beschikbaar, elk met één van de drie etsen. Deze laatste complete luxe editie cassettes zijn nog te koop voor 175 Euro. (Voor meer info en bestellen, klikt u hier.)

De overblijvende laatste exemplaren van de etsen die bij deze luxe editie hoorden zijn nu los te koop.

             
1 “Write back soon”                            2 “Being in touch”                            3 “Air mail”

WADDEN EILANDEN

In 1998 en 1999 maakte ik in opdracht van de Holland-America Line een serie van 20 grote potlood tekeningen over de Wadden Eilanden. De tekeningen zijn prachtig gereproduceerd op mooi papier  in een oplage van 25 stuks ieder en hangen in de cabines van het cruiseschip “Zaandam”. De originelen zijn in bezit van het Kadaster.
Van enkele van de tekeningen waren extra reproducties gemaakt. Hiervan heb ik er nog twee liggen. De Torens van Texel en een tekening over de Reddingsdienst op Ameland. Ze zijn te koop voor 75 Euro per stuk.
Let wel, het zijn geen originelen, het zijn reproducties. Beeldformaat 63x35 cm

TEXEL

AMELAND

Overigens zijn dit niet de enige Weijburgs die hun bestaan leiden op verre en al dan niet woelige baren.
In de Atlantische Oceaan, tussen Engeland, Ascension, Sint Helena en het Zuid Afrikaanse Kaapstad vaart regelmatig de RMS Saint Helena heen en weer. Een vrachtschip met passagiers accommodatie, het laatste nog werkende long distance Royal Mailship, eigendom en levenslijn van het vliegveldloze eiland Sint Helena. Behalve voor Sint Helena, was het schip ook lange tijd voor ‘s werelds meest geïsoleerde eiland Tristan da Cunha de enige verbinding met de buitenwereld. Maar de omweg die de RMS eens per jaar naar Tristan maakte is uit het vaarschema verwijderd. Tristan da Cunha is daardoor nóg geïsoleerder geworden en wordt nu uitsluitend nog aangedaan door enkele vissersboten vanuit Zuid Afrika.
Maar toch, de RMS vaart nog steeds en aan boord bevindt zich mijn complete serie etsen over de Zuid Atlantische eilanden.

ROTTERDAM

In opdracht van de afdeling medische microbiologie van het Erasmus MC maakte ik een kleurets over Rotterdam. Ik heb er de afgelopen maand aan gewerkt en hij is nèt klaar.
Omdat de opdrachtgever hem nog niet heeft gezien, kan ik hem u eigenlijk ook niet laten zien. Daar wachten we dan nog maar even mee tot in januari. Een cliffhanger!
In afwachting daarvan, wens ik u alvast fijne feestdagen en een gezond en voorspoedig 2013!

 

Dit is update november 2012 van de onregelmatig verzonden nieuwsbrief.
Indien u ook graag op de hoogte gehouden wilt worden en deze nieuwsbrief wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met onderwerp “Nieuwsbrief” aan rolf@weijburg.nl

HAMBURG
Na een succesvolle presentatie tijdens de Affordable Art Fair in Amsterdam, heeft Galerie de KunstSalon, die mijn werk daar presenteerde, besloten om mijn etsen nu ook te presenteren tijdens de Affordable Art Fair in Hamburg van 15 tot en met 18 november.
Dus, bent u dit weekend in Hamburg? Kom even kijken!

NOORWEGEN
Het nieuwe boek van Geert Mak, “Reizen zonder John”, waarvoor ik de landkaart maakte (in zwart wit afgebeeld en een beetje weggestopt achter in de paperback, maar prachtig in kleur gereproduceerd op beide schutbladen van de gebonden versie) staat nu hoog in de lijst van best verkochte boeken in Nederland. Ook internationaal blijkt het boek een succes. Ik werd door een Noorse uitgever benaderd om voor de Noorse editie van het boek de landkaart aan te passen.
Nooit eerder maakte ik een kaart met Noorse benamingen en legenda.

DELFT
Op 1 december opent bij Galerie Inkt, Choorstraat 29 in Delft, de expositie “Klein Formaat”.
Deze expositie, die tot half januari 2013 duurt, laat werk op een maximaal formaat van 40x40 cm zien van veertig kunstenaars. Mijn werk is vertegenwoordigd met drie kleine etsen. De galerie is geopend woensdag t/m zaterdag, van 12:30 tot 17:00 uur.

DJOSER
Deze zomer maakte ik de nieuwe omslag en enkele nieuwe tekeningen en kaarten voor de Djoser Junior Gids 2013. De gids is net uit en u kunt hem gratis bestellen via de Djoser website., hier vindt u ook een animatie van de omslagtekening.

 

Dit is update oktober 2012 van de onregelmatig verzonden nieuwsbrief.
Indien u ook graag op de hoogte gehouden wilt worden en deze nieuwsbrief wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met onderwerp “Nieuwsbrief” aan rolf@weijburg.nl

KUNSTENAAR VAN HET JAAR
Inmiddels zijn de acht finalisten van de Kunstenaar van het Jaar verkiezing bekend. Ik zit daar niet bij, maar toch: dankzij uw stem belandde ik in september in de lijst van vijfentwintig meest gestemde niet genomineerde kunstenaars. Daaruit heeft de jury, een panel van honderd kunstkenners, vervolgens tien kunstenaars gekozen. Ik was één van de gekozenen waardoor ik nu in de lijst van honderd “Meest gewaardeerde hedendaagse kunstenaars” ben opgenomen. Wat dat ook moge betekenen, toch mooi! Hartelijk dank voor uw stem en vleiende aanbevelingen!

AFFORDABLE ART FAIR
De Affordable Art Fair is een toonaangevende en laagdrempelige kunstbeurs waar ruim tachtig galeries hedendaagse kunst aanbieden voor betaalbare prijzen.
Mijn kleuretsen worden dit jaar ook op de beurs gepresenteerd en wel door Galerie De KunstSalon, te vinden op stand nr. I 05.
De beurs wordt gehouden in de Gashouder, in Cultuurpark Westergasfabriek, Klönneplein 1 in Amsterdam en duurt van donderdag 25 t/m zondag 28 oktober. (Iedere dag open van 11:00 tot 18:00, vrijdag tot 20:00)

ROTTERDAM
Van de afdeling Microbiologie van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam kreeg ik de opdracht om een kleurets in oplage te vervaardigen met de stad Rotterdam als onderwerp. De ets zal cadeau worden gedaan aan jubilarissen, en aan (veelal buitenlandse) studenten en medewerkers die voor langere tijd op de afdeling hebben gewerkt. 
Het wordt een prent van 40x60 cm waarop de skyline van Rotterdam een belangrijke plaats zal innemen. Ik ben er net aan begonnen.

GRAFIEKMANIFESTATIE SOEST
Net af is mijn nieuwe prent voor de jaarlijkse Grafiekmanifestatie bij Galerie de Ploegh in Soest.

“In Dominican Waters”, 2012, kleurets 17x22 cm

Dit evenement, waar een vijftigtal aangesloten kunstenaars speciaal voor de manifestatie gemaakte grafiek (maar ook ander werk in oplage zoals keramiek, foto's, sieraden en kleinplastiek) aanbiedt voor de speciale manifestatieprijs van 100 Euro, is al jarenlang een doorslaand succes.
De kleurets “In Dominican waters” die ik dit jaar zal aanbieden gaat over het kleine onafhankelijke eiland Dominica in de Cariben en is onderdeel van mijn serie “Atlas of the World’s Smallest Countries”  De Grafiekmanifestatie begint zondag 25 november en duurt tot 23 februari 2013.

 

 

Dit is update augustus 2012 van de onregelmatig verzonden nieuwsbrief.
Indien u ook graag op de hoogte gehouden wilt worden en deze nieuwsbrief wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met onderwerp “Nieuwsbrief” aan rolf@weijburg.nl

 

MAK & STEINBECK
In zijn nieuwe boek “Reizen zonder John – Op zoek naar Amerika” volgt Geert Mak het spoor van de schrijver John Steinbeck die in 1960 met zijn poedel Charley een reis dwars door Amerika maakte. Een reis die Steinbeck beschreef in zijn klassieker “Travels with Charley”.
Op speciaal verzoek van de auteur maakte ik een overzichtskaart van de route die Mak (en dus voor een groot deel ook Steinbeck) volgde.
Deze kaart is afgebeeld in het boek, dat volgende week in de boekwinkels ligt.

KUNST & WETENSCHAP
Het tijdschrift “Kunst & Wetenschap” presenteert in haar september editie een viertal pagina’s met afbeeldingen van mijn etsen en een bondig, maar fraai geschreven artikel over mijn werk door Ton de Laat.

DJOSER
Net als de afgelopen zes zomers, heb ik ook deze zomer weer gewerkt aan omslag, illustraties en landkaarten voor de nieuwe Djoser Junior catalogus.
De nieuwe omslag toont deze keer een impressie van het kleine tropische “Djoser International Airport”…  De catalogus zal vanaf medio november gratis verkrijgbaar zijn via de Djoser site.

Dit is update juni 2012 van de onregelmatig verzonden nieuwsbrief.
Indien u ook graag op de hoogte gehouden wilt worden en deze nieuwsbrief wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met onderwerp “Nieuwsbrief” aan rolf@weijburg.nl

 

GOEDEREEDE
Zevenhonderd jaar geleden kreeg het stadje Goedereede, dat toen nog op het eilandje Westvoorne lag, stadsrechten. Inmiddels ligt Goedereede op het Zuid Hollandse Goeree-Overflakkee en worden de festiviteiten voorbereid om dit jubileum groots te vieren.
Dit voorjaar werd ik gevraagd om ter gelegenheid van dit jubileum een etsje (15x15cm) te maken. Ziehier het resultaat.

O’HANLON
Enkele weken terug werd bekend dat de Zilveren Nipkowschijf 2012 voor het beste Nederlandse TV programma is toegekend aan de VPRO serie “O’Hanlons Helden”, waarvoor ik de leader, de landkaarten en enkele illustraties maakte.
Voortbordurend op dit succes gaat de VPRO nu een tweede serie voorbereiden die in 2013 zal worden uitgezonden.
Naast de DVD box is er nu ook een boek verschenen over deze serie. Het is een boek waarin journalisten Caroline Ligthart en Jonathan Maas verslag doen van de reizen die met O’Hanlon voor deze serie werden gemaakt en ons daarbij ook een kijkje achter de schermen gunnen. Een prachtig uitgegeven boek, waarin bovendien mijn landkaarten op sublieme wijze worden gepresenteerd.Het boek is te koop in de VPRO webwinkel www.vpro.nl/winkel

KUNSTSALON
Onlangs ben ik toegetreden tot de “stal” kunstenaars van Galerie De KunstSalon aan de Oudegracht 315 in Utrecht. Het is niet alleen een mooie, maar ook een zeer actieve galerie, die behalve exposities van het werk van “eigen” kunstenaars ook thema-exposities, lezingen en andere activiteiten organiseert en zich zeer regelmatig op nationale en internationale kunstbeurzen presenteert.
Vanaf september zal een deel van mijn etsen ook in deze galerie uit stock te koop zijn.
www.dekunstsalon.nl

 

Dit is update april 2012 van de onregelmatig verzonden nieuwsbrief.
Indien u ook graag op de hoogte gehouden wilt worden en deze nieuwsbrief wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met onderwerp “Nieuwsbrief” aan rolf@weijburg.nl

DOMINICA
In februari was ik voor mijn “Smallest Countries”project op het Caribische eiland Dominica.
Niet te verwarren met de Dominicaanse Republiek, ligt dit onafhankelijke eiland ingeklemd tussen de twee Franse overzeese departementen Guadeloupe en Martinique (die ook op uw Euro biljetjes staan). Het is daardoor altijd een strijdtoneel geweest tussen de Fransen en de Britten. In combinatie met de ruige, met dicht oerwoud overwoekerde bergen, de strijdlustige Carib indianen en de aanwezigheid van vele vanuit de omringende eilanden gevluchte slaven die er de bescherming van het ondoordringbare oerwoud zochten, heeft dat tot een zeer bewogen geschiedenis geleid.
Ik heb er een grote ets (50x80 cm) over gemaakt. “A short history of Dominica”.

PRENT VAN HET JAAR, GOEDEREEDE
In het mooie Goedereede op Goeree Overflakkee, de stad die het Senegalese eilandje Gorée haar naam gaf, wordt al enige jaren de “Prent van het jaar”uitgegeven. Een kunstenaar wordt daarvoor gevraagd een prent te maken met Goedereede als onderwerp.
Dit jaar is mij die eer toebedeeld.  
Het moet een kleine prent worden, een kleine ets met een groot onderwerp: Goedereede viert dit jaar haar 700 jarig bestaan.

Ook in Goedereede, op uitnodiging van de Kunst Stichting aldaar, gaf ik enige tijd terug een
LEZING.
Het was, na de Universiteit Wageningen, de Sociëteit de Engelenzang in Utrecht en het Boerhaave Museum in Leiden, de vierde lezing die ik gaf en, gezien het enthousiaste publiek, voor mij een positieve afsluiting van een soort “testperiode”. Bij openingen van exposities vroegen galeriehouders mij vaak of ik “ook wat wilde zeggen”. Ik antwoordde steevast nee, immers alles wat ik te zeggen had hing al aan de muur.
Niet helemaal waar, want waar de ets het eindproduct is, zijn de reisverhalen de “korte samenvatting van het voorafgaande”. Daarom vertel ik nu in mijn lezingen over de reizen die nodig waren om de etsen te kunnen maken. Niet-alledaagse avonturen voorzien van de nodige historische en geografische kanttekeningen en gelinkt aan mijn etsen en projecten. Onderhoudend en informatief, blijken deze lezingen een gevarieerd publiek te kunnen vermaken.
Vanaf nu kunt u mij dus ook “boeken”!

SOCOTRA & ZANZIBAR
Ik heb nog steeds een rijtje ingelijste etsen staan die zijn teruggekomen uit consignatie bij diverse door de crisis geplaagde kunstuitlenen en galeries.
Ze zijn in perfecte staat en keurig ingelijst in een strakke houten lijst. Ik kreeg de lijsten gratis en kan ze u ook gratis aanbieden: bij aankoop van de ets, lijst en passepartout cadeau…
Onderstaande twee etsen uit de serie “L’Afrique Périphérique” bijvoorbeeld. Over het Yemenitische eiland Socotra en het Tanzaniaanse eiland Zanzibar. Beide etsen zijn al jaren uitverkocht.


"Nose rubbing & hand shaking on Socotra Island",------"Zanzibar Soko ya Samaki" 1987, 35,5 x 50 cm €280
1994, 40x50 cm € 280

     

                                     
SOCOTRA, YEMEN
Het vliegtuig vloog in een grote bocht over het strand om de herders de tijd te geven hun geiten in veiligheid te brengen. Daarna trok het over zee weer op, maakte nog een bocht, en landde in een enorme stofwolk op het strand van Socotra. Mannen met wilde haren, felgekleurde futah’s, dolken en karabijnen hadden langs de piste staan wachten en verdrongen zich rond de vliegtuigtrap om vrienden en familie te begroeten met een uitgebreid vraag en antwoord rituee. Lange handdruk-sessies die steevast eindigden met de rechter hand op het hart. En de neuskus. Twee, drie keer een lichte aanraking van de zijkanten van de neus. Er stonden een paar Landcruisers en vrachtwagens klaar die, toen iedereen was ingeladen, met veel gejuich en gejoel in een wilde stoffige race richting Hadiboh verdwenen.

ZANZIBAR
De scheidslijn tussen Zanzibar Stone Town en de andere, nieuwere delen van de stad wordt gevormd door de drukke Creek Road. Bijna verdrinkend in een enorme plas regenwater ligt hier de overdekte vismarkt, de Soko ya Samaki. Het was er druk. In verschillende compartimenten lagen de vissen uitgestald op stenen tafels. Haaien, roggen, bonito’s, inktvis en allerlei trosjes aaneen geregen veelkleurige kleinere visjes lagen te wachten tot de veilingmeester langskwam en een schare aspirant kopers zich om de koopwaar had verzameld. In een razendsnel staccato schreeuwde de veilingmeester getallen door de zaal. Kopers riepen yes of ho of ndyio, net zo lang tot er nog maar één koper was die de hoogste prijs accepteerde en de buit direct in kleurige Tanzaniaanse briefjes afrekende. Zodra de veilingmeester en kopers naar de volgende tafel waren doorgelopen en de verkochte vis was weggehaald,  kwamen mynah’s, kraaien en kleine witte reigers de achtergebleven lekkernijen oppeuzelen.

 

Dit is update februari 2012 van de onregelmatig verzonden nieuwsbrief.
Indien u ook graag op de hoogte gehouden wilt worden en deze nieuwsbrief wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met onderwerp “Nieuwsbrief” aan rolf@weijburg.nl

Vandaag, vrijdag 26, en morgen zaterdag 27 februari zijn de laatste dagen van de
GRAFIEK MANIFESTATIE
bij Galerie de Ploegh, Pimpelmees 3 in Soest. U kunt dan nog genieten van een zeer gevarieerde tentoonstelling van veelal grafische, maar ook bijvoorbeeld keramische, werken van een veertigtal kunstenaars die dan nog voor de uitzonderlijke manifestatie-prijs van
€ 88,88 te koop zullen zijn. Van mijn kleurets “Where is Tobi?” zijn ook nog exemplaren beschikbaar.
Galerie de Ploegh is vandaag, vrijdag, open van 11 tot 17 uur. Zaterdag van 11 tot 16 uur.

Twee weken later op 11 maart, start,ook bij de Ploegh, de grote ledententoonstelling
VIERKANT DE PLOEGH
Bijna tachtig leden van de Landelijke Kunstenaarsvereniging de Ploegh zullen tijdens deze expositie hun werk tonen. Ook mijn werk zal vertegenwoordigd zijn.
Opening op 11 maart om 16 uur. De expositie duurt t/m 12 mei.

Inmiddels is de VPRO documentaire serie
“O’HANLONS HELDEN”
afgelopen. De serie is nu verkrijgbaar op DVD in een mooie box. Behalve de 8 afleveringen op DVD bevat deze box ook een boekje en afzonderlijke reproducties van vier van de landkaarten die ik speciaal voor de serie vervaardigde.

    

De box is verkrijgbaar via de VPRO webwinkel  http://winkel.vpro.nl/o-hanlons-helden

DE DAHLAK ARCHIPEL
Onderstaande twee etsen uit de serie “L’Afrique Périphérique” over de Eritrese Dahlak Archipel in de Rode Zee, kwamen enige tijd geleden terug uit huur van een afslankende kunstuitleen. Ze zijn beide in perfecte staat en keurig ingelijst in een strakke houten lijst. Ik kreeg de lijsten gratis en kan ze u ook gratis aanbieden: bij aankoop van de ets, lijst en passepartout cadeau…

                
“Life on Dhu-Rijrij” 45x30 cm €220,-        “Umm-es-Seil: The artist goes snorkelling” 40x50 cm  € 260,-

IN DE DAHLAK ARCHIPEL: Dhu-Rijrij
Vijf dagen voeren we door het noordelijk deel van de archipel. Een kalme zee klotste water van lichaamstemperatuur op stranden van zinderende zand eilanden met namen als Enthogodof, Dallacus, Seil Bette en Dur Gaam. Meerdere malen per dag gooiden we het anker uit. Terwijl Klaus en Klaus een kratje bier dronken en het Scuba echtpaar onder water verdween, voer ik met de zodiac naar onbewoonde eilanden. Ik liep over maagdelijke stranden, luisterde naar vogelgekwetter in dichte mangrove bossen, zag buizerds en visarenden op hun enorme nesten en schaarbekken over het water scheren. Ik haalde mijn benen open aan dorre doornenstruiken en vond door Yemenitische stropers achtergelaten haaien kadavers die ontdaan waren van vinnen en staart. Op het strand van Dhu-Rijrij werd ik ongerust bij het zien van poot afdrukken van een vogel die groter waren dan mijn eigen voeten. (toch maatje 44)
Tot mijn opluchting zag ik later op de uiterste punt van het eiland een Goliath-reiger als een vreemde verticale streep in dit horizontale landschap van vlakke eilanden..

IN DE DAHLAK ARCHIPEL: Um-es-Seil
Ik ben geen zwemmer, laat staan een duiker. De onderwater wereld heeft me nooit zo aangetrokken. Maar één keer moest ik hier toch snorkelen en bij het eilandje Umm-es-Seil was het dan zover. Ik kreeg een duikbril op m’n neus en een luchtpijpje in de mond, flippers aan de voeten en heel veel goede raad.
Ik zag de bodem tientallen meters onder me en kreeg direct hoogtevrees. Dichter bij de kust durfde ik wél te kijken en wat ik zag was natuurlijk prachtig. Vissen en visjes in werkelijk alle kleuren van de regenboog die nieuwsgierig voor m’n neus kwamen hangen. Fantastische kastelen van koraal omringd door wiegende koraalwouden in vreemde vormen en kleuren vormden het sprookjesachtige landschap waar zich zonder twijfel allerlei vraatzuchtige monsters schuil hielden. Maar ik kwam ongeschonden bij het strand.
Steeds grotere rondjes flipperde ik door dat glasheldere lichaamswarme water met telkens een tussenstop op het strand. Eigenlijk best lekker. Ik zag vreemdsoortige weekdieren en de lugubere gestaltes van roggen die traag onder me wegvlogen. Ergens kwam ik terecht in een grote wolk doorzichtige wezentjes die een zacht tintelend gevoel teweegbrachten, maar dat was me verteld, niets aan de hand.
Zo had ik een klein uurtje liggen peddelen toen ik plotseling een donkere massa langs me heen zag schieten. Proestend kwam ik boven water en rukte het masker van mijn hoofd. Achter me zag ik een aantal vinnen boven het water uitsteken zoals ik dat tot dan toe alleen in films en cartoons gezien had. “Sharks, sharks!!”, schreeuwde ik naar de boot. Er werd teruggeroepen dat het hier slechts om de ongevaarlijke White Finned Reefshark ging en dat ik gewoon door kon snorkelen. Ongevaarlijk? Ze waren mooi wel bijna twee meter lang!
Zonder nog om te kijken zwom ik in een rechte lijn naar de boot terug en klom het water uit.
Ik ben er niet meer in geweest.

 

Dit is update december 2011 van de onregelmatig verzonden nieuwsbrief.
Indien u ook graag op de hoogte gehouden wilt worden en deze nieuwsbrief wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met onderwerp “Nieuwsbrief” aan rolf@weijburg.nl

Vanaf  11 december 2011 (opening om 15:00) exposeer ik een vijftiental kleuretsen in Galerie Bozana Milic, voorheen Galerie de Leesbibliotheek, aan de Nieuwstad 66 in Zutphen. Uiteraard zullen mijn nieuwste etsen daar getoond worden. De expositie duurt tot 15 januari 2012.

 “Views from Male’” is de eerste ets over de Malediven in de serie ATLAS OF THE WORLD’S SMALLEST COUNTRIES. De ets is net deze week af en zal ook te zien zijn op de expositie in Zutphen.


Even wat cijfers. De Malediven, een islamitische republiek, is het op zeven na kleinste land ter wereld met bijna 1200 eilanden gelegen binnen 25 atollen in de Indische Oceaan ten westen van Sri Lanka. 200 van die eilanden worden bewoond door 300.000 Maldiviërs. Hoewel de Malediven van noord naar zuid verspreid liggen over een gebied zo groot als van Amsterdam tot Basel, hebben alle eilanden bij elkaar slechts een oppervlakte van nog geen twee keer Texel. Hele kleine eilandjes dus. Een versnipperd land.
In de Malediven is alles een eiland. Een dorp is een eiland, een hotel is een eiland, een buitenwijk is een eiland, de vuilnisbelt is een eiland, de elektriciteitscentrale is een eiland. Het vliegveld is een eiland. En de hoofdstad, Male’, is een eiland.
Male’ is één van de grotere eilanden. Drie vierkante kilometer. Overbevolkt. De huizen vallen bijna van het eiland af en bouwen kan alleen nog de lucht in. Misschien als een wat cynische benadering van de werkelijkheid vertelt men er het verhaal dat in Male’ de meeste families zó klein behuisd zijn dat er te weinig ruimte is om iedereen op hetzelfde moment te laten slapen. Slapen moet in ploegendienst gebeuren en daarom lopen er in Male’ vierentwintig uur per dag mensen op straat. Een nieuw kunstmatig eiland dat nu in ontwikkeling is, moet de bevolkingsdruk in de hoofdstad verlichten.
Net als alle andere Maledivische eilanden steekt Male’ slechts twee, drie, meter boven de zee uit en om het eiland tegen hoge golven te beschermen is er een ring van tetrapods, vierpotige betonblokken, omheen gelegd. De bewoners zijn daar zo dankbaar voor, dat ze een Tetrapod Monument hebben opgericht.
In de smalle straatjes is het een drukte van jewelste. Iedereen heeft een brommer en die brommers moeten ook allemaal geparkeerd worden, waardoor alle straten aan één kant vol staan met geparkeerde brommers, nauwelijks ruimte overlatend voor de langsrijdende brommers en auto’s. Lopen is lastig.
De hele dag door verzamelen  inwoners zich langs de randen van het eiland. Ze kijken naar geheel andere dimensies. Naar het vliegveldeiland waar de hele wereld binnenkomt, naar de grote vrachtschepen voor anker en de eindeloze oceaan die rondom tot over de horizon reikt.

GRAFIEK MANIFESTATIE
De jaarlijkse Grafiekmanifestatie bij Galerie de Ploegh, Pimpelmees 3 in Soest, met werk voor de uitzonderlijke prijs van € 88,88 van een 40-tal aangesloten kunstenaars loopt nog tot en met 25 februari 2012.

 

Dit is update november 2011 van de onregelmatig verzonden nieuwsbrief.
Indien u ook graag op de hoogte gehouden wilt worden en deze nieuwsbrief wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met onderwerp “Nieuwsbrief” aan rolf@weijburg.nl

Op 27 november (opening om 14:00) gaat de jaarlijkse
GRAFIEK MANIFESTATIE
weer van start bij Galerie de Ploegh, Pimpelmees 3 in Soest.
Speciaal voor deze manifestatie maakte een 40-tal aangesloten kunstenaars (hoofdzakelijk grafisch) werk dat uitsluitend bij de Ploegh en tijdens deze manifestatie voor de uitzonderlijke prijs van € 88,88 zal worden aangeboden. De manifestatie duurt tot en met 25 februari 2012.
Mijn inzending dit jaar is een kleurets (17x15 cm) getiteld “Where is Tobi?”

    

“Where is Tobi?” vroeg ik. De man wees het aan op de kaart. Het bleek het aller zuidelijkste eilandje van het op vijftien na kleinste land ter wereld, de Republiek Palau, te zijn.
Helemaal alleen lag het daar.
“Dat is heel ver weg!”zei ik. “Hoe kom je daar?”
“Dat moet je regelen”, zei hij mysterieus.
Samen met het onbewoonde Helen Reef is Tobi slechts drie vierkante kilometer groot. In 2007 woonden er 23mensen (die overigens ook nog n’s een eigen dialect spreken). Er is geen haven, alleen een strand. Een vliegveld is er ook niet, daar is het eiland te klein voor. Maar toch is Tobi op een bepaalde manier ook weer groot. Tobi is namelijk helemaal in zijn eentje één van de zestien federale staten van Palau. Het heeft, net als de andere staten, een gekozen vertegenwoordiger in het Palauaanse parlement dat zetelt in een remake van het Amerikaanse Capitool, midden in de jungle van het grote maar nauwelijks bewoonde eiland Babeldaob. Achthonderd bijna lege oceaankilometers naar het noord oosten.

 

Als u terugkomt van de opening bij Galerie de Ploegh, kunt u nog diezelfde avond (zondagavond 27 november om 20:15 uur op Nederland 2) genieten van de eerste aflevering van de nieuwe documentaire serie van de VPRO
O’HANLONS HELDEN
In deze achtdelige serie die vanaf 27 november iedere zondagavond zal worden uitgezonden, reist de Britse schrijver Redmond O’Hanlon in de voetsporen van zijn helden, veelal 19e eeuwse minder bekende ontdekkingsreizigers, naar uiteenlopende plekken als Gabon, Spitsbergen, Mongolië of het Amazonegebied.
Voor deze serie maakte ik niet alleen de, soms geïllustreerde, landkaarten, maar ook de tekening in de leader, waarmee iedere aflevering begint.

 

DJOSER JUNIOR


Inmiddels is ook de nieuwe Djoser Junior gids, waarvoor ik afgelopen zomer de nieuwe omslag en veel (nieuwe) illustraties en kaarten maakte, weer uit.
Deze gids is gratis te bestellen.

 

Dit is update oktober 2011 van de onregelmatig verzonden nieuwsbrief.
Indien u ook graag op de hoogte gehouden wilt worden en deze nieuwsbrief wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met onderwerp “Nieuwsbrief” aan rolf@weijburg.nl

OPEN ATELIER
Het Open Atelier weekend ter gelegenheid van mijn trijubileum afgelopen 1 & 2 oktober was een groot succes. Veel bezoek en veel interesse. Dankzij het mooie weer konden bezoekers na het uitgebreid doorspitten van de resultaten van 35 jaar etsen aangenaam verpozen op het terras aan het water onder het genot van een drankje en een hapje, professioneel geserveerd door mijn dochter en haar vriendin.
Graag wil ik iedereen bedanken voor hun aanwezigheid, belangstelling, complimenten en cadeaus. Hartelijk dank!

REIZEN ZONDER JOHN
(Amerika 1960-2010)

is de titel van het nieuwe boek van Geert Mak dat komend jaar bij Uitgeverij Atlas verschijnt.
Het is het verslag van een lange reis door de Verenigde Staten in de voetsporen van John Steinbeck. Op speciaal verzoek maakte ik voor in dit boek de landkaart die deze reis geografisch in beeld brengt.

Aan de
VOORSTRAAT 9-13
in Utrecht, staat het markante, in Amsterdamse School stijl opgetrokken gebouw waarin op de begane grond al vele jaren de beddenwinkel “Nachtleven” is gevestigd. Het pand, dat in de volksmond “Het Nachtleven-gebouw” is gaan heten, werd in 1917 door architect Jan van der Lip gebouwd op de plek waar voorheen het Margaretenhofje stond. De huidige eigenaar van dit pand vroeg mij een ets in oplage te maken met dit bijzondere gebouw als onderwerp. Ik ben er deze week aan begonnen. Een deel van de oplage zal ook voor de vrije verkoop beschikbaar zijn.

Nog geen honderd meter verderop, op de Neude, staat een ander markant gebouw:
HET HOOFDPOSTKANTOOR UTRECHT  

Gebouwd door architect Joseph Crouwel in 1924 in een aan de Amsterdamse School verwante stijl.
Het is ongelofelijk, maar dit postkantoor zal op 27 oktober as. voorgoed haar deuren sluiten. Daarmee is er in Nederland niet één echt postkantoor meer over en moeten wij ons nu behelpen met in Bruna-winkels en tabakszaken verstopte postagentschappen.
Een tijdperk is hiermee afgesloten.
Mijn boek “Inviting the World at Home” is hierdoor nog meer een tijdsdocument geworden. Gelukkig is het boek nog via de reguliere boekhandel te koop of te bestellen. Ook bij mij kan dat nog, terwijl ik ook nog enkele exemplaren van de Luxe Editie (in gepersonaliseerde cassette en mét kleurets) beschikbaar heb.
Fijn leesvoer voor de naderende Donkere Dagen!

 

Dit is update September 2011 van de onregelmatig verzonden nieuwsbrief.
Indien u ook graag op de hoogte gehouden wilt worden en deze nieuwsbrief wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met onderwerp “Nieuwsbrief” aan rolf@weijburg.nl

 

OPEN ATELIER

2011 is voor mij een drievoudig  jubileumjaar.
Een trijubileum!

35 jaar geleden, in juni 1976, studeerde ik af aan de Utrechtse Kunstacademie. Sindsdien ben ik zelfstandig beeldend kunstenaar en heb ik me hoofdzakelijk toegelegd op de etstechniek.
25 jaar geleden, in september 1986, maakte ik de eerste ets in de serie “L’Afrique Périphérique – Een Atlas van de Eilanden rond Afrika”.


“Mahé Island, Seychelles”1986, 37x50 cm.

 

Deze serie kleuretsen bracht mij niet alleen landelijke bekendheid maar leverde mij in 1992 ook de Nederlandse Grafiek Prijs op. In 2000 werd de inmiddels uit ruim 90 kleuretsen bestaande serie afgesloten met een grote solo tentoonstelling in het Singer Museum in Laren.
20 jaar geleden, tenslotte, in september 1991, verhuisden wij binnen Utrecht van het Domplein naar de FC Dondersstraat  waar we tot op de dag van vandaag met veel genoegen wonen en werken.

Ter gelegenheid van dit  trijubileum houd ik in het weekend van

1 & 2 oktober 2011
OPEN ATELIER


U bent van harte uitgenodigd om tijdens dit weekend onder het genot van een al dan niet alcoholische versnapering het resultaat van 35 jaar etsen te komen bekijken. Alle etsen zijn te bezichtigen en er zijn veel aantrekkelijke kortingen (tot 35%!) op de verkoopprijzen.

Het atelier in de FC Dondersstraat 16, Utrecht (ingang souterrain), zal op beide dagen geopend zijn van 13:00 tot 18:00.
(routebeschrijving)

Welkom!
Rolf Weijburg


PS
Mijn klasgenote van weleer, keramiste Anna Hulzink die ook 35 jaar geleden van de Utrechtse Kunstacademie afstudeerde en sindsdien als professioneel kunstenaar werkzaam is, zal ter gelegenheid van háár jubileum in datzelfde weekend op dezelfde tijden ook Open Atelier houden.  www.annahulzink.nl

Dit is update Augustus 2011 van de onregelmatig verzonden nieuwsbrief.
Indien u ook graag op de hoogte gehouden wilt worden en deze nieuwsbrief wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met onderwerp “Nieuwsbrief” aan rolf@weijburg.nl

 

Deze zomer kunt u nog t/m 10 september een bezoek brengen aan de tentoonstelling
HEMELSE ZOMER III
bij Galerie de Ploegh in Soest. Deze tentoonstelling laat recent werk van leden van de Kunstenaars Vereniging De Ploegh zien: schilderijen, grafiek en keramiek maar ook veel beeldhouwwerk in de fraaie beeldentuin. Ik ben met mijn Vaticaanse etsen op de tentoonstelling vertegenwoordigd. 

Vóór de zomer legde ik de laatste hand aan de nieuwste kleurets uit de serie
ATLAS OF THE WORLD’S SMALLEST COUNTRIES
Dit is de eerste ets met de Micronesische Republiek Palau als onderwerp. Het verslag van een kanotocht langs diverse eilanden op zoek naar zeeschildpadden:“To Turtle Cove”.

 

 

Een deel van de zomer heb ik besteed aan het maken van nieuwe illustraties en de nieuwe omslag (aquarel, potlood- en pentekeningen), voor de
DJOSER JUNIOR BROCHURE
Sinds 2002 teken en ets ik landkaarten, illustraties en omslagen voor de Djoser catalogi en vanaf 2007 doe ik dat voor de Djoser Junior brochures. U kunt de huidige Junior brochure (de nieuwe Junior brochure vanaf november)gratis aanvragen
Hier ziet u ook een geanimeerde versie van de omslagtekening van vorig jaar.

Vanaf november 2011 zal de VPRO wekelijks de acht delige documentaire serie
O’HANLONS HELDEN
gaan uitzenden. De Britse schrijver Redmond O’Hanlon gaat hierin op zoek naar zijn helden, veelal ontdekkingsreizigers uit de 19de eeuw en reist daarvoor naar onder andere Gabon, Spitsbergen en Mongolië. De VPRO vroeg mij voor deze serie de landkaarten te vervaardigen.

KUNSTMARKT
De eerste keer dat ik met mijn werk op een kunstmarkt stond was in 1989 op de inmiddels ter ziele gegane Kunstmarkt Utrecht. Zes jaar later, in 1995, was ik op Art Village, een kunstmarkt in Roelofarendsveen. Het leek een mooie opmaat voor een zesjaarlijkse kunstmarktpresentatie, maar pakte toch een beetje anders uit.
In plaats van zes heeft het zestien jaar geduurd voordat ik op uitnodiging van vriend en collega Rens van Bergen mijn werk weer eens op een kunstmarkt laat zien:
Kunstmarkt De Bilt, stand 9, zaterdag 10 september 2011 tussen 12 en 18 uur.
Bent u in de buurt? Kom eens kijken, het kan zomaar weer zestien jaar duren…

OPEN ATELIER
Dit jaar heb ik maar liefst drie jubilea te vieren. Naar aanleiding daarvan wil ik Open Atelier houden met aantrekkelijke eenmalige “jubileum”kortingen op een groot aantal van mijn etsen. Hoogstwaarschijnlijk in het weekend van 1 & 2 oktober a.s.
In september stuur ik u hierover nader bericht.

 

Dit is update April 2011 van de onregelmatig verzonden nieuwsbrief.
Indien u ook graag op de hoogte gehouden wilt worden en deze nieuwsbrief wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met onderwerp “Nieuwsbrief” aan rolf@weijburg.nl

 

NIEUWE EXPOSITIE
van 16 april t/m 19 mei bij Galerie Inkt Delft, Choorstraat 29, Delft.
Ook mijn nieuwste etsen zullen hier worden getoond.
De galerie is open op woensdag t/m zaterdag 12.30 -17.00 uur, de 1e zondag van de maand (koopzondag) van 13 tot 17 uur en op afspraak (015-2138650). Welkom!
Deze expositie is geselecteerd uit het landelijke galerieaanbod door het kunsttijdschrift “Tableau”. April/mei nummer, rubriek “Select”.

Inmiddels werk ik weer aan nieuwe etsen voor de serie
ATLAS OF THE WORLD’S SMALLEST COUNTRIES
Etsen over Palau en de Maldives (resp. het op 15 en het op 8 na kleinste land ter wereld), maar ook over Vaticaanstad, dat, hoewel er redenen genoeg zijn om te veronderstellen dat het helemaal geen land is, algemeen gezien wordt als het kleinste land ter wereld.
Een land anders dan welk ander land ook, waar fantasie en werkelijkheid verleidelijk dicht bij elkaar komen.  
Daarom kon ik in de twee etsen die nu net af zijn (er komt nog een derde) niet volstaan met het weergeven van de alledaagse werkelijkheid, maar moest ik, geheel conform de lokale gewoonten, de werkelijkheid een eigen interpretatie geven…

        

Città del Vaticano Wildlife                                  Meanwhile, back in the Sistine Chapel

REVIUS LYCEUM DOORN
Het Revius Lyceum in Doorn heeft sinds enkele jaren een mooie traditie:
alle eindexamenleerlingen krijgen bij de diploma uitreiking een origineel kunstwerk cadeau. Kunstenaars worden daarvoor uitgenodigd werk in te sturen op basis waarvan door leerlingen en leerkrachten een drietal kunstenaars wordt genomineerd. De genomineerden sturen vervolgens een schetsontwerp in waarna wederom leerlingen en leerkrachten uit alle lagen van het lyceum hun voorkeur kunnen aangeven.
Dit jaar komt mij de eer toe het Revius Eindexamencadeau 2011 te mogen vervaardigen.
Ook zal er op diverse locaties in het schoolgebouw van 27 april tot 1 juli een expositie van mijn etsen te zien zijn. Het AD/Utrechts Nieuwsblad zal er deze week een artikel aan wijden.

FIETSEN ROND DE WERELD
Maar dan wel binnen Nederland.
Fietsen naar Zurich, de Sahara, Napels, Siberië, Bombay, Amerika, Frankrijk of Californië, om er maar een paar te noemen, zonder Nederland ooit te verlaten.
In april verschijnt bij Terra Lannoo een fraai boekje (Deel I, de Noordelijke Route) over de fietsroute die al deze in Nederland gelegen plaatsen verbindt. Achterin het boek zitten enkele paspoortpagina’s waarop je stempels kunt laten zetten in een aantal van de aangedane plaatsen. Heb je alle stempels vergaard, dan kan je een speciale oorkonde aanvragen.
Flip van Doorn, de auteur van dit boek, vroeg mij het logo, de stempels, de oorkonde en het bord dat bij de diverse stempelposten zal hangen, te ontwerpen.
www.fietsenronddewereld.nl

VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM
De VU heeft onlangs een prachtig uitgevoerde set ansichtkaarten uitgegeven van de vier kleuretsen die ik in 2008 in opdracht van de VU maakte. Ze zijn verpakt in een mooi mapje en voorzien van enveloppen en zullen worden verkocht voor 4,95 Euro in de VU Boekwinkel.

 

 

Dit is update Januari 2011 van de onregelmatig verzonden nieuwsbrief.
Indien u ook graag op de hoogte gehouden wilt worden en deze nieuwsbrief wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met onderwerp “Nieuwsbrief” aan rolf@weijburg.nl

ING Veiling
De veiling van de ontzamelde etsen uit de ING kunstcollectie die ik vorige maand op mijn website organiseerde is erg goed verlopen. Ik wil u graag hartelijk danken voor de overweldigende interesse, de vele biedingen en de snelle afhandelingen.
Zij die een aanbetaling hebben gedaan voor “gewonnen”etsen die nog niet direct leverbaar zijn, krijgen uiteraard direct bericht zodra de prenten beschikbaar zijn.
Er zijn nog enkele prenten over waarop niet is geboden. Ze zijn allemaal ingelijst.
Mail me voor een overzicht.

Nieuwe Expositie
Op 23 januari (opening om 14:00) gaat editie 2011 van de jaarlijkse Grafiek Manifestatie van start bij Galerie de Ploegh, Pimpelmees 3 in Soest.
Speciaal voor deze manifestatie maakte een 40-tal aangesloten kunstenaars (hoofdzakelijk grafisch) werk dat uitsluitend bij de Ploegh en tijdens de manifestatie voor de uitzonderlijke prijs van € 88,88 zal worden aangeboden. De manifestatie duurt tot en met 13 maart.
Mijn inzending dit jaar is een kleurets formaat 8x49 cm, getiteld “Coming Home”.

Deze ets laat het eiland Tristan da Cunha zien, de meest geïsoleerde bewoonde plek op aarde.
Na bijna een maand varen vanuit Engeland aan boord van de RMS Saint Helena, verschijnt het eiland op een vroege ochtend plotseling voor ons.
Enkele Tristaners keken na maanden afwezigheid vanaf de brug verwachtingsvol toe hoe de mist optrok en hun thuis, het meest geïsoleerde dorp ter wereld met de grootse naam Edinburgh-of-the-Seven-Seas in een onverwachte zonnestraal zichtbaar werd.

Blauwkapel
Afgelopen december maakte ik in opdracht van enkele bewoners een ets over het Utrechtse Fort Blauwkapel. Enkele exemplaren van deze ets zijn nog beschikbaar.
Formaat 30x30 cm. Prijs €165,-

Nog te zien
De expositie “Afrikaanse en Caribische etsen” met een 30-tal van mijn etsen in Wereldculturencentrum Rasa te Utrecht is nog te zien t/m 23 januari.

De expositie “Zutphense indrukken”, waar ook mijn “Zutphenprent 2008” te zien is, loopt nog t/m 16 januari in het Stedelijk Museum Zutphen.